Yazı dizisine devam ediyoruz. Önceki bölümler için dizinin birinci linkini kolaylık olması açısından buraya bırakıyorum. Almanya’da İş Görüşmesi Yapmak blog yazım ile bu seriye devam ediyorum.
Yoğun bir iş arama sürecinin ardından, ilk görüşme şansını yakaladınız. Aslında, Almanya’da iş görüşmesi yapmak ile Türkiye’de iş görüşmesi yapmak arasında çok büyük farklar yok. İş görüşmesi öncesi, esnası ve sonrasında yapmanız gerekenler için birkaç küçük ipucu paylaşacağım.
Almanya’da İş Görüşmesi Öncesi
Şirkete göre farklılık gösterecek olan görüşme sayılarına bağlı olarak ilk görüşmede olacağınız pozisyondaki kişi ya da kişiler değişiklik gösterebiliyor. Şirketler genelde verimlilik konusunun ön planda tuttukları için mümkün olduğu kadar görüşme sayısını az ve etkin yapmak istiyorlar. Bunu aklınızda tutun, buraya döneceğim.
Eğer başvurduğunuz ilandan bir geri dönüş aldıysanız, ilk adımda büyük ihtimalle insan kaynakları kısmı ile görüşüyorsunuz. Bu kısım genelde telefonla yapılıyor.
İpucu : Bu görüşmenin bir davet olduğu kadar aynı zamanda bir iş görüşmesi olduğunu unutmayın.
Püf Noktası : Başvurularınıza ait bir listeniz olsun. İster dijital ortamda, isterseniz defterinizde başvurduğunuz pozisyonla ilgili gerek duyacağınız bilgileri not etmelisiniz.
Neden Önemli : Günün herhangi bir zaman diliminde ve beklemediğiniz bir anda başvurularınızdan birine geri dönüş alabilirsiniz. Böyle bir durumda, notlarınız yanınızda olursa ilk izlenimiz çok daha iyi olur.
Telefon Mülakatı (Telefon Görüşmesi)
Başvurunuza dair olumlu ilk geri dönüş tahmin edeceğiniz üzere telefon ile oluyor. Bu bölüm, hemen hemen daha önce yaptığınızı düşündüğüm tüm telefon mülakatları ile aynı şekilde olur. Bu yüzden ilk tavsiyem paniklemeyin ve telefonun alametifarikasına uygun olarak karşınızdakini dinleyin.
Genellikle, telefon mülakatında görüşmeyi İnsan Kaynakları departmanında görev yapan bir profesyonel ile yapıyorsunuz. Ancak, bu bir yeni girişim (startup) ise, ‘’C-Suite’’ içerisinden biri ile de görüşebilirsiniz.
Telefon mülakatında genelde sizi tanımaya yönelik sorular soruluyor. Bunula birlikte ilana nasıl ve neden başvurduğunuz, koşullarınız gibi istatistiksel ve idari konularda da ön bilgi isteniyor.
Bu aşamada her şey yolunda giderse, hep söylediğimiz ‘’TERMIN’’ yani ilk görüşme için takvim belirleme aşamasına geçiyor. Bu bölümde, sizden çok yakın bir tarih istenebilir. Örneğin yarın. Mümkün olduğunca araysa iki gün koymaya çalışın ki görüşme öncesi hazırlanmanız için süreniz olsun.
İş Görüşmesi İpucu:
Mutlaka telefon görüşmesinde not almaya çalışın.
İş Görüşmesi Püf Noktası:
Görüştüğünüz ve ilk görüşmede olacak kişileri sorun, not alın hatta yapabiliyorsanız görüşmeye ait detayları e-posta ile paylaşmalarını rica edin. İlan ile ilgili de en az bir soru sorabilirseniz iyi olur.
İş Görüşmesi Neden Önemli:
Görüşme için yapacağınız hazırlık ve olumlu izlenim bırakmak için önemli ipuçları olduğunu düşünüyorum.
İlk görüşme şirket ofisinde olacağı gibi son dönemde yine verimli ve etkin bir görüşme süreci için ‘’video-conference’ olarak görüşme yapılabiliyor.
İpucu:
Mutlaka, telefonda paylaşabileceğiniz düzgün bir Skype adresiniz ve görüşmeye uygun sessiz ve arka planı düzgün bir görüşme alanınız hazır olsun.
Püf Noktası:
Mutlaka kulaklık ve mikrofonunuz olsun. Eğer, görüşme yaptığınız şirketin video-conference araçlarını kullanıyorsanız, önceden bilgisayarınızı hazır edin ve testlerinizi yapın.
Neden önemli:
Şaka yapıyorum. Tabiki neden önemli, biliyorsunuz.
Almanya’da İş Görüşmesi
Evet. Geldik en önemli bölüme. İlk yüz yüze görüşme.
Bu görüşmede başvurduğunuz ilan ile ilgili olarak detaylı bir görüşme gerçekleşecektir ancak öncesinde yine sizi tanımak için genel bir kendinizi tanıtma ile görüşmeye başlayacaksınızdır. Tabiki yine Pozisyonun ne olduğunu anlamış olmanız burada önemli, sorular bu bağlamda gelecektir. Burada daha çok kariyerinizdeki adımlardan, gerçekleştirdiğiniz projelerden bahsedeceksiniz. Başarılı olduğunuz ve başvurduğunuz pozisyona uygun kısımları seçip öne çıkarmakta fayda var.
Burada önemli bir konu ise şu: IK genelde bu toplantıya da katılıyor. Eğer bir önceki görüşmedeki sorulardan tekrar sorarlarsa aynı cevabı vermeniz, yani tutarlı olmanız çok çok çok önemli. Görüşmelerde oldukça fazla not alıyorlar, verdiğiniz cevapları unutacaklarını sanmıyorum.
Burada belirtmem gerekir ki bazı şirketler bu ilk iki adimi birleştirip tek bir görüşme yapabiliyor. Bu durumda sorulabileceğini düşündüğünüz soruların tamamına hazırlıklı olmalısınız.
Son Yönetici Onayı
İlk iki adim genelde yeterli olsa da, bazı kritik pozisyonlar için ya da şirket politikası gereği son yöneticinizle de görüşebilirsiniz. Bu şirketin büyüklüğüne bağlı olarak; departman müdürü, direktör, genel müdür ya da başka biri olabilir.
Burada sorular genelde öncekilere çok benzer oluyor. Tutarlılık yine burada da çok önemli. Kişisel tecrübeme göre bu adımda daha çok üst yöneticiler karşısındaki tutum, kendine güven, konuşma ve sunum becerileri gibi konulara bakıyorlar.
İş Görüşmesine Dair Notlar
Her yerde olduğu gibi, burada da ilk izlenim çok önemli. Temiz ve düzgün kıyafetler tabi ki olmazsa olmaz. Saç ve makyajı abartmamalısınız.
Şirketin çalışma koşullarına bağlı olarak illa ki takım elbise giymenize de gerek yok. Eğer bir yöneticilik pozisyonuna değil de teknik bir kısma başvurduysanız, şık ve düzgün bir kıyafet genellikle yeterlidir. Ama içiniz rahat olsun isterseniz takım elbisenizi giyin yine, kimse yadırgamaz
Bir de görüşmeye dakik gitmek çok önemli. Ne çok erken orada olmalısınız, ne de geç kalmalısınız. 10 dakika öncesi genelde idealdir. Onlar sizi bekletebilirler tabi, o ayrı
Almanya’da şirketler görüşmeye çağırdıkları adayların yol ve eğer gerekli ise konaklama masraflarını karşılamak zorundalar. Türkiye Almanya arası uçak yolculuklarınız da buna dahil. Yalnız özel aracınız ile yaptığınız masrafı karşılamıyorlar, ki bu bence anlaşılabilir bir şey. Eğer görüşmeden sonra bu konuda bir geri dönüş almadıysanız sormanızda hiçbir sakınca yok. Bu konuyu biliyor olmanız sonraki adımlar için avantajlı bile olabilir!
Eğer bu konuda başka sorularınız varsa yorumlara yazabilirsiniz. Hayalinizdeki işe en kısa zamanda kavuşmanızı diliyorum.
Başka tecrübelerden de faydalanmak için sizi bu blog ile tanıştırayım.
Merhaba, paylaşım için teşekkürler.
Almanya’da şirketler görüşmeye çağırdıkları adayların yol ve eğer gerekli ise konaklama masraflarını karşılamak zorundalar. Türkiye Almanya arası uçak yolculuklarınız da buna dahil. Yalnız özel aracınız ile yaptığınız masrafı karşılamıyorlar, ki bu bence anlaşılabilir bir şey.
Bunu yazılı olarak destekleyecek bir başka yazı bulamadım. Sizin varsa iletebilir misiniz? Yasal olarak neden zorunluluk var?
Teşekkürler,
Merhaba Tuğçe Hanım,
Yorumunuz için teşekkür ederim. Bürgerliches Gesetzbuch § 670 maddesinde gerekli düzenleme yapılmış.
Sevgiler,
Gizem