Almanya’da Ev Bulmak

Almanya'da Ev Kiralamak

Ev bulmak, Almanya’ya taşınmaya karar verdiğinizde en zorlanacağınız konulardan biri. Çünkü burada evler kelimenin tam anlamıyla karaborsa!

Ev bulmak, şehirler sürekli inşaatlarla genişletilmediği için her geçen gün daha da zorlaşıyor. Artan talebi karşılayacak kadar ev olmadığı gibi, olanların fiyatları da sürekli yükseliyor. Özellikle büyük şehirlerde bir evi kiralamak için başvuranların sayısı 300-400’ü bulabiliyor. Ancak küçük bir şehirde ev arıyorsanız işiniz görece daha kolay olacaktır. Uzun lafın kısası, taşınmadan en az birkaç ay önce ev aramaya başlamanız gerekiyor.

Ev aramak ve bulmak evet, zor! Ancak tabiki imaksız değil.

Süreç zorlu olsa da bir o kadar da öğretici olduğunu söyleyebilirim. Sanırım okurken de bunu hissedeceksiniz diye düşünüyorum.

Almanya’da Ev Kiralama Sözlüğü

Şaşırdınız mı? Evet. Kotaltı, Hilton mutfak, metroya 5 dakika gibi şeyler değil. 🙂 Ancak ev ararken bilmeniz gereken birkaç terim var.

  • Kaltmiete (Soğuk Kira) : Evin, net, kira bedelini ifade eder.
  • Nebenkosten (Ek Giderler) : Apartman Giderleri, Su, Isıtma, Çöp Hizmet Bedeli, vs.
  • Warmmiete (Sıcak Kira) : Soğuk Kira + Ek Giderler
  • Einbauküche (Mutfaklı) : Bu konuya değineceğim.
  • Mieterselbstauskunft (Kiracı Başvuru Formu) : Bu konuya da değineceğim.
Ev Bulmak
Ev Bulmak

Ev sahipleri Almanya’da evlerini, genellikle sıcak kira ile kiralar ve sıcak kira bedeline, nelerin dahil olduğu ev ilanında mutlaka vardır. Böylece bu ek giderlere ait faturaların daima ödeneceğini ev sahibiniz garanti altına almış olur.

Bir Para Birimi Olarak Soğuk Kira 🙂

Almanya’da depozito bedeli genelde 3 Soğuk Kiradır. Ancak, arada emlakçı varsa o da yaklaşık 3,57 Soğuk Kira bedeli alır. Bu nedenle mümkünse araya emlakçı sokmadan ev kiralamak çok daha mantıklı.

Almanya’da Ev Kiralama Tipleri

Almanya’da ev kiralarken bir başka karar karar vermeniz gereken konu nasıl yaşayacağızınız. Yalnız mı, yoksa paylaşımlı (wohngemeinschaft: WG) evlerde mi konaklamak istediğiniz.

Almanya’ya gelen öğrenciler, genellikle paylaşımlı (WG) evleri tercih ediyor. Çünkü hem kirayı bölüşüyorsunuz hem de ilk arkadaşlarınızı edinmiş oluyorsunuz. Ayrıca WG bulmak genelde daha kolay.

Ben de ilk geldiğimde bir WG’de kalıyordum. İş bulduktan sonra ise kendi evimi tuttum. İkisinin de keyfi ayrı tabi. 🙂

Almanya’da Ev Kiralamak

Almanya’da Ev Kiralama Yöntemleri

Ev kiralarken dikkat etmeniz gereken bir konu da kiralama yöntemleridir. Çünkü kiralama yöntemi olarak iki seçenek vardır:

  • Befristet (Süreli)
  • Unbefristet (Süresiz)
  • Zwischenmiete (Dönemsel Kiralama)

Eğer kalacağınız süre belliyse süreli olanı tercih edebilirsiniz. Eğer kalacağınız süre belli değil ise süresiz olanı tercih edebilirsiniz. Ancak, süresiz olanı tercih edecekseniz, evden çıkmadan en az 3 ay önce dilekçe ile ev sahibine durumu bildirmeyi unutmamalısınız. 🙂

İstediğiniz gibi bir ev bulana kadar evlerini belirli bir dönem için tüm eşyaları ile birlikte dönemsel olarak kiralayanlar var. Ancak fiyatlar biraz yüksek oluyor tabi. :/

Almanya’da Ev Arama Kriterleri

Hem ev yok hem de kriter diyorsun dediğinizi duyar gibiyim. Ama bakın burası önemli. 🙂

Almanya’da ilginç konulardan biri de evlerde her zaman mutfak bulunmuyor. Çünkü, herkes, koltuğunu, televizyonunu taşır gibi mutfağını da taşıyor. Yeni bir mutfağın maliyetinin €5.000’dan başladığını düşünürseniz, ilk evinizi mutfaklı olması iyi bir olacaktır. Bunun için, “Einbauküche” (EBK) seçeneğini mutlaka arama kriterlerine eklemelisiniz. Mutfağı ikinci el alma şansınız da tabi ki var ama taşıma, montaj gibi giderleriniz olacağını da unutmamalısınız.

Almanya’da ev arama sitelerinde kiler, ısıtma şekli, ek aksesuarlar gibi başka seçenekler de oluyor. Böylece, istediğiniz özellikleri seçip arama yapabilirsiniz. 

Almanya’da Ev arama Siteleri

Almanya’da ev aramak için en çok kullanılan sitelerin bir listesini paylaşmadan edemezdim. Bu listeyi mümkün olduğunca güncel tutmaya çalışacağım. Çünkü teknoloji hızla ilerliyor (!) Almanya’da ev bulmak ya da yeni eve taşınmak için kullanabilirsiniz.

Bunlar dışında Facebook üzerinden gideceğiniz şehirde ev arayanlar ya da kiralayanlar için kurulmuş gruplar olabiliyor. Onlara da üye olup şansınızı deneyebilirsiniz. 

Almanya’da Ev Kiralamak İçin Gerekli Belgeler

Peki diyelim ki hayalinizdeki evi buldunuz ama nasıl başvuracaksınız? Evet. Öncelikle başvuru yapıyorsunuz. Unuttunuz sanırım. Sizinle aynı evi beğenen bir çok kişi var.

Eğer WG veya Zwischenmiete tercih ettiyseniz işiniz biraz daha kolay. Bunlar genelde öğrenciler tarafında tercih edildiği için çok fazla belge istenmiyor.

Eğer tek başınıza bir ev tutacaksanız istenilecek muhtemel belgeler ise şunlar:

  • Kiracı başvuru formu (Mieterselbstauskunft)
  • Eski ev sahibinizden referans mektubu, eğer varsa tabi 🙂
  • SCHUFA (Kredi Skoru)
  • Sigorta Poliçeleri
  • Çalışanlar
    • Son 3 aylık maaş bordrolarınız.
  • İşe Yeni Başlayanlar
    • İş sözleşmenizin maaş ile ilgili olan kısmını gösterebilirsiniz.
  • Öğrenciler
    • Bloke Hesap Cüzdanı ya da Garantör / Sponsor Belgesi

Mieterselbstauskunft (Kiracı Başvuru Formu)

Almanya’da ev kiralamak için, bu formu (Mieterselbstauskunft) Google’dan arayıp, bulup, doldurup, çıktısını alarak, görüşmeye gitmek genelde yararlı oluyor. Bu form yıl bazında güncellenebiliyor. Bu yüzden ben örnek olsun diye bir link bırakıyorum.

Eğer böyle bir form için hazırlık yapmadıysanız, görüşme sırasında şanslıysanız ev sahibinden alabilirsiniz.

Bu forma bir de bir fotoğrafınızı eklemek oldukça iyi bir fikir. Özellikle de büyük şehirlerde. Çünkü bir eve 100 kişinin başvurduğunu düşünürseniz, Almanlar için zaten zor olan isminizle değil de 32 diş gülümseyen halinizle akılda kalmanız daha olası. 🙂 Ev bulmak için iyi bir tüyo olsun bu.

SCHUFA

Bu yine özellikle büyük şehirlerde ev bulmak için istenen bir belgedir. Almanya’daki kredibilitenizi gösteriyor. Postbank’ın herhangi bir şubesinden ya da internet sitesinden belli bir ücret karşılığında alıyorsunuz. Her zaman istenmiyor, eğer ev sahibiniz istemediyse uğraşmaya değmez. 

Saigorta Poliçeleri

Bazı ev sahipleri ev sigortasını (Hausratversicherung) ve sorumluluk sigortasını (Haftpflichtversicherung) ev bulmak için zorunlu tutabiliyor. Almanya’da sigortalar önemli. Sonra bu konuya başka bir yazıda daha detaylı değinmeyi düşünüyorum. 

Almanya’da Ev Kiralamak İçin Başvuru Süreci 

Diyelim ki ev bulmak için tüm adımları tamamladınız. Sonunda aradığınız evi buldunuz. İlandaki belgeleri hazırladınız. Harika! Artık, ev sahibine internet üzerinde sempatik bir mesaj atarak ilk başvuru adımını atabilirsiniz. 🙂 Eğer şanslıysanız, evi görmeniz için bir randevu da alabilirsiniz. Evet. Bazı ev sahipleri 20-30 kişilik gruplar halinde ”açık görüş günleri” yapabiliyor. Görüşme gününde belgelerinizi teslim edip, şanslıysanız ev sahibiyle 1-2 kelime edip evden ayrılıyorsunuz. Sonra seçilirseniz haber alırsınız. Ancak, seçilmezseniz ise genelde haber gelmez.

Almanya’da Ev Kirası Haricindeki Diğer Giderler

Almanya’da ev kirası haricinde ev ile birlikte gelen bazı sabit giderleriniz oluyor. Bunlar genelde bizim alışık olduğumuz giderler gibi (internet, telefon gibi şeyler) değil.

Sıcak kiraya dahil olmayan elektrik (ki bazen ısıtma da dahil olmayabiliyor), ek apartman gideri veya her bireyin TV vergisi gibi giderlerden bahsediyorum. Evet, böyle bir vergi var. Çünkü TV olsun ya da olmasın; olma ihtimaline karşı ödemek zorundasınız. 🙂 Almanya’ya taşındığınız anda posta yolu ile geliyor. Gerçi biz buna alışkınız biraz. Bizim TRT vergisine benziyor.

Böylece Almanya’da ev bulmak için gerekli tüm süreci genel hatları ile anlatmış oldum. Eğer sorunuz olursa yorumlara yazabilir ya da bana Instagram üzerinde ulaşabilirsiniz.

Ev bulmak için vereceğiniz yarışta herkese bol şans diliyorum. 🙂

Sevgiler.