Almanya’da İş Bulmak – 2022

Almanya 'da Çalışmak
Almanya 'da Çalışmak

Almanya’da iş bulma yazısına geçmeden önce, yurt dışında yaşamak için başlattığım yazı dizisine göz atmanızı tavsiye ederim. Daha önceki yazılarımda, yurt dışında yaşamaya nasıl başlayacağınıza dair birçok başlığa değindim. Adım adım ne ve nasıl yapabileceğiniz konusunda kendi tecrübelerimden yola çıktığım birçok önerim oldu. Almanya için vize alma, Almanya’da ev bulma ve Almanca öğrenme adımlarını tamamladıysanız; şimdi sıra, Almanya’da İş Bulmak konusuna ya da iş bulduysanız da ufak bir adımı yerine getirmeye geliyor. 

Almanya’da Çalışma Vizesi

Evet. Yine vize. 🙂 Ve en karışık konu.

Almanya’da tam zamanlı olarak çalışabilmek için öğrenci, dil kursu, ya da iş arama vizesi seçenekleri ne yazık ki işe yaramıyor. İş bulduğunuz zaman yeni bir izne başvurmanız gerekiyor. Çalışma vizesi olarak daha çok dillere pelesenk olduğu için bende bu şekilde yazıya dökmeyi doğru buldum.

Almanya’da yasal olarak çalışabilmek için,

  • Çalışma iznine sahip olmak
  • AB Mavi Kart sahibi olmak

seçeneklerinden birine uygun olmanız gerekiyor. İkisinin ne farkı var, biraz Mavi Kart’tan bahsederek açıklamaya çalışayım.

AB Mavi Kart 2022

“Green Card” (yeşil kart)’ı bilmeyen yoktur. Mavi Kart da yeşil kart ile birçok alanda benzerlik gösteriyor. Çünkü, Mavi Kartı, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerin, nitelikli insanlar için çalışma ve oturma izni programı olarak tanımlayabiliriz.

Almanya’da İş Bulmak
Almanya Mavi Kart

Peki, bu niteliği neye göre tanımlamışlar diyebilirsiniz. Ben mümkün olduğu kadar yazılarımın güne ait olmamasına özen gösteriyor ve kaynakları ile birlikte bu tür bilgileri paylaşıyorum. Dolayısıyla 01.01.2022 itibariyle geçerli mavi kart bilgilerine de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Göreceğiniz üzere Mavi Kart sahibi olmanız için gerekli maddeler arasında en önemlisi bir iş sözleşmenizin olması ve sözleşmede belirtilen gelirin, AB Mavi Kart için belirlenmiş yıllık gelir seviyesinde ya da üzerinde olması gerekiyor. Yani, eğer yıllık geliri en az bürüt €56.800 olan bir iş bulabilirseniz AB Mavi Kart başvurusu yapabilirsiniz. Bu miktar burada daha fazla işi güçü açığına sahip meslek grupları için €44.304 olarak belirlenmiş.

Mavi kartın güzel tarafı eşinize de çalışma ve oturma izni sağlıyor olması. Böylece bir kişinin iş bulması halinde iki kişi olarak Almanya’ya yerleşebilirsiniz. 🙂

Bu arada benzer uygulama Türkiye’de yabancı uyruklu nitelikli insanlar için de mevcut olduğun bu süreçte öğrenmiş oldum.

Gelelim çalışma iznine.

Almanya’da Çalışma İzni

Eğer maaşınız mesleğinizin gerektirdiği miktarın altında ise, AB Mavi Kart’a değil; çalışma iznine başvurmanız gerekiyor.  Bu durumda eşinize çalışma değil, yalnızca oturum izni veriliyor. Kendisi iş bulup çalışma iznine ya da mavi karta başvurmak zorunda kalacak.

Başvuru Formları
Başvuru Formları

Her iki şekilde de başvurunuzu yabancılar şubesine teslim etmeniz gerekiyor.

Eğer yukarıda bahsettiğim başka bir vize türüne sahipseniz, vizenizi değiştirmek için Almanya’dan ya da Türkiye’den başvurmanız gerekebilir. Bu konuda tavsiyem eğer hala Almanya’daysanız yabancılar şubesinde şansınızı denemeniz. İlla ki Türkiye’den başvuracaksın derlerse gidersiniz. 🙂

Eğer Türkiye’deyseniz zaten ikisi için de konsolosluktan başvuru yapacaksınız. Süreç vize başvurusu ile benzer işliyor.

Tabi bütün bunlardan önce iş bulmuş olmanız gerekiyor. Şimdi oraya geçiyorum.

Almanya’da İş Bulmak

Bu konu tahmin edeceğiniz üzere başlı başına bir süreç. Başlamadan önce, iyi bir hazırlık yapmalısınız. CV Hazırlamak başta olmak üzere her adımda farklı ve küçük detaylar var. Bu yüzden Almanya’da iş bulmak için hemen hemen her yerde aynı olan adımların farklılıklarına ve o küçük detaylarına değinmeye çalışacağım.

Başvuru Formları
Başvuru Formları

Öncelikle aslında bu konuda da bir standart var. 🙂 Bu yüzden, internette “Lebenslauf-Vorlagen” diye aradığınızdaki karşınıza çıkacak olan örneklere bakmanızı tavsiye ederim. Hadi başlayalım.

CV Hazırlama

Şaşırmadınız. 🙂 Evet, ilk önce tabi ki İngilizce ya da Almanca, ama mümkünse iki dilde de yazılmış bir özgeçmiş şart. Mümkün olduğunca kısa ve öz olmalı ki okuyanın canı sıkılıp bir kenara bırakmasın.

Resume
Resume

Fark: Amerika’nın aksine Almanya’da (ve Avrupa genelinde) CV’ler fotoğraflı olmalıdır. Profesyonel görünen bir fotoğrafınızı eklemeyi unutmayın.

Detay: Stajlar dahil bütün iş tecrübeleriniz önemli. Ayrıca kısa birer açıklamayla hepsini yazmanız yararınıza olur.

Burada medeni durumunuz ya da hobilerinizle ilgilenmiyorlar. Böylece boşuna ekleyip CV’nizi uzatmayın. İlgilenenler görüşmede zaten sorabilir.

Gramer ve dil bilgisi hatası yapmamak çok ama çok önemli.

Ayrıca geleneksel CV konseptinin biraz dışına çıkarak, iyi bir tasarımla ilgi çekme şansınızı yükseltebilirsiniz.

Motivasyon Yazısı

Özgeçmişinize ek olarak bir de motivasyon yazısı hazırlamalısınız. Bu yazıda özgeçmişinizden bahsetmek yerine; yetenekleriniz, karakteriniz, neden pozisyona uygunsunuz, neden başvurduğunuz şirkette çalışmak istiyorsunuz gibi, karşınızdakine CV’nizi yakından incelemek için birkaç iyi sebep vermelisiniz. Ayrıca bu da bir sayfayı geçmemeli.

Detay: Bu motivasyon yazısının başına ise şirketin adı, adresi ve başvurunuzu alacak kişinin ismini eklemeniz çok önemli. Çünkü genel bir yazı değil, o pozisyona özel yazılmış bir yazı olduğunu göstermeli.

Fark: Bunlar dışında başvuru için istenen başka belgeler varsa iş ilanında belirtilecektir. Ayrıca, belgelerinizi ise Word değil, PDF formatında göndermeyi sakın unutmayın.

Almanya’da İş Bulmak için Kariyer Siteleri

Aklınıza ilk gelen tabi ki LinkedIn.

Fark: Almanya’da LinkedIn kadar hatta görece daha fazla Xing kullanılıyor. Ayrıca burada da profil oluşturmanız önemli.

Detay: Monster, StepStone ve Indeed; iş ve kariyer gelişimi için burada LinkedIn ve Xing kadar çok ilana sahip siteler. Ayrıca buralarda da görünür kalın.

Almanya’da İş Bulmak
Almanya’da İş Bulmak

Almanya’da İş Bulmak ve İş Arama Süreci

Şimdi sıra kendinize uygun iş ilanını bulmaya geldi. Bunun için yukarıda bahsettiğim kariyer sitelerinde Almanya genelindeki hemen hemen bütün ilanlar listeleniyor. Size uygun olduğunu düşündüklerinize başvurabilirsiniz.

Bazı siteler CV ‘niz ile iş ilanının uygunluğunu kontrol ediyor. Bu ilanlarda tahmin edeceğiniz üzere şansınız daha da yüksek olacaktır.

İlana özel olarak motivasyon yazınızı güncelleyip, pozisyon ile ne kadar örtüştüğünüzü samimi duygularınız ile açıklayıp başvurunuzu gönderebilirsiniz!   

Mülakat konusu ise, bir sonraki yazıda!