Glütensiz Unlar

Glütensiz Unlar
Badem Unu, Yulaf Ezmesi Unu, Karabuğday Unu, Pirinç Unu, Mısır Unu

Son donemin favori konularından biri glütensiz beslenme. Ama ne kadar glütensiz beslenmeye çalışsak da kek, poğaça özlemi yaşıyoruz. Bu yazımda sevdiğiniz lezzetleri yaparken kullanabileceğiniz, doğal olarak glütensiz unlar dan bahsedeceğim. Kullanırken dikkat ettiğim puf noktalar da belirteceğim.

Karabuğday Unu

Karabuğday Unu
Karabuğday Unu

Glütensiz un olmasının yani sıra birçok mineral içeriğine sahip olduğu için de glütensiz beslenenlerin favorisi oldu. Benim pek sık kullandığım bir un değil, cunku kendine ozgu kokusunu ve keskin tadini pek sevmiyorum.

Kullanırken tavsiyem diğer unlarla karıştırmanız.  Ben özellikle pirinç unu kullanarak bu baskın tadı hafifletmeyi tercih ediyorum. Bir de normal undan fazla sıvı çekiyor, dikkat.

Pirinç Unu

Pirinç Unu
Pirinç Unu

Zaten herkesin senelerdir bilip, özellikle muhallebi yaparken kullandığı pirinç unu glütensiz bir un. Tek başına ya da diğer unlarla karıştırarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yulaf Unu

Yulaf Unu
Yulaf Unu

Bildiğiniz gibi, Yulaf doğal olarak glütensiz bir tahıl. Ancak üretimi sırasında çapraz bulaşmaya maruz kalabildiği için piyasada özellikle glütensiz olarak etiketlenmiş ürünler satılıyor.

Yulaf ununu da her tarifinizde un yerine kullanabilirsiniz. Diğer glütensiz unların çoğu gibi, yulaf unu da biraz daha fazla sıvı çeker.

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan Cevizi Unu
Hindistan Cevizi Unu

Benim bu listedeki favorim. Hindistan cevizi unu sadece glütensiz değil, ayni zamanda çok yüksek lif içeriğine sahip ve oldukça düşük karbonhidrat içeriyor. Bu nedenle benim en çok kullandığım glütensiz un.

Normal beyaz una kıyasla çok çok fazla sıvı çekiyor. Bu nedenle dikkatli olmak lazım. Bu unu kullanırken tarif ölçülerinden şaşmayın. Kullandığınız tariflerde hafif bir Hindistan cevizi aroması olacaktır.

Nohut Unu

Nohut Unu
Nohut Unu

Benim çok sevdiğim başka bir glütensiz un çeşidi. Hindistan cevizi unu gibi, en çok kullandıklarımdan. Çünkü yine lif ve protein değeri oldukça yüksek.

Diğer glütensiz unlardan farklı olarak oldukça az sıvı çekiyor. Yine tariflere sadik kalmanızı öneririm.

Nohut unu bence tatlı tariflere pek yakışmıyor. Ben genelde tuzlu tariflerimde kullanıyorum.

Kestane Unu

Glütensiz Unlar
Kestane Unu

Bu da tatlı tariflerimde kullanmayı çok sevdiğim bir glütensiz un çeşidi. Nohut unu gibi, oldukça az sıvı çekiyor. Kestane aroması tariflerde kendini hissettiriyor.

Mısır Unu

Glütensiz Unlar
Mısır Unu

Türk mutfağında da oldukça geniş bir alanda kullanılan mısır unu da glütensiz. GDO konusuna girmeyeceğim, uzmanı değilim. Ama ne olur, ne olmaz diye az kullanmaya çalışıyorum.

Teff Unu

Glütensiz Unlar
Teff Unu

Yeni yeni duymaya başladığımız tahıllardan biri teff. Doğal olarak glütensiz olan bu un hafif bir fındık aromasına sahip bence. Bu sebeple tatlı tariflerinde kullanmayı seviyorum. Özellikle muz, fındık ve çikolata ile çok yakışıyor bence.

Badem Unu

Glütensiz Unlar
Badem Unu

Tahıl olmamasına karşın badem, un haline getirilip kullanılabiliyor. Yüksek yağ içeriğine sahip, kilo verme döneminde dikkat edilmesi gerekir. Ama içine girdiği her tarifi çok lezzetli yapan bir glütensiz un çeşidi bu. Yüksek yağ oranı nedeniyle Ketojenik tariflerde çok kullanılıyor.

Glütensiz un kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Tariflerdeki oranlara sadık kalmak.

Yukarıda bahsettiğim gibi, sıvı çekme oranları normal undan çok farklı.

Kabarma Problemi

Glüten yaptığımız hamur islerinin kabarmasını da sağlıyor. Bu sebeple glütensiz un kullanılan tarifler genelde kabarmaz ya da çok az kabarır. Bunu telafi etmek için en çok kullandığım diğer bir malzeme karnıyarık otu tozu. Glütensiz unlarla doğru oranda karıştırarak puf puf kekler yapabilirsiniz.

Glütensiz unlar zayıflatmaz.

Bu unların besin değerleri normal undan çok da farklı değildir. Zayıflamak için glütensiz beslenmenize gerek yok.

Son not

En çok sevdiğim ve kullandığım glütensiz unların bir listesini yaptım sizin için. Umarım faydalı olmuştur.

Glütensiz tariflerim için buraya tıklayabilirsiniz.

Sevgiler 🙂